Textiel & tapijt afval

Textielafval is afval dat van textiel gemaakt is.
Afgedankt textiel wordt in Nederland gescheiden ingezameld en zoveel mogelijk nuttig toegepast. Hergebruik is onder te verdelen in producthergebruik en materiaalhergebruik.

In het eerste geval wordt het product een tweede keer precies zo gebruikt als de eerste keer. Een voorbeeld is gedragen kleding die als tweedehands kleding nog een keer gedragen wordt. Bij materiaalhergebruik wordt het product voor iets anders gebruikt dan waarvoor het oorspronkelijk werd gemaakt. Zo wordt niet- bruikbare kleding omgeturnd tot poetslappen, vulling voor matrassen of isolatiemateriaal. Bij textiel is er tegenwoordig nog een derde variant. Door vezels uit gedragen kleding te halen kan van gedragen kleding nieuwe kleding gemaakt worden.

Tapijtafval is een afvalstof met een hoge calorische waarde. Het tapijtafval wordt verwerkt in een gespecialiseerde installatie voor de voorbehandeling van energierijk afval waar ze worden omgezet tot een hoogwaardige alternatieve brandstof. Tapijtafval kan momenteel ook gerecycled worden. De rug en de garen worden dan gescheiden van elkaar. Hierdoor kan men weer nieuwe tapijt produceren van gebruikte garen. De bitumenrug wordt gebruikt in de productie van dakbedekking en de wegenbouw.